Anne Frankin päiväkirja by Ari Folman

My rating: 5 of 5 stars


Hieno toteutus, suosittelen! Sopii niin lapsille kuin aikuisillekin. Anne Frankin päiväkirjan tiivistäminen sarjakuvakirjan raameihin oli epäilemättä haastavaa, kuten kirjan sarjakuvasovittaja Ari Folman itsekin toteaa, mutta hän onnistui siinä mielestäni erittäin hyvin. Anne Frankin asenne ja ajatukset välittyvät lukijalle tässäkin muodossa erinomaisesti. Anne Frankin päiväkirja on yksi kuuluisimpia näkökulmia toiseen maailmansotaan, ja hyvä niin. Aivan liikaa sotia muistellaan sankaritarinoina ja voittajien näkökulmasta. Nyt näkökulma on viattoman uhrin, aikuistuvan, erittäin viisaan ja terävänäköisen lapsen.

Kirjoitin ja julkaisin yllä olevan kirjasuosituksen GoodReads -sovellukseen kaksi päivää sitten, eli sattumalta Kansainvälisen vainojen uhrien muistopäivän aattona. Puna-armeija vapautti Auschwitzin keskitysleirin 77 vuotta sitten eli 27. tammikuuta 1945. Siihen liittyen Helsingin Sanomissa oli juttu toisesta natsivainoista kertovasta sarjekuvateoksesta, vuosina 1980 ja 1991 julkaistusta Maus’ista.

Juttu oli otsikoitu seuraavasti: “Juutalaiset hiirinä ja natsit kissoina kuvaava palkittu Maus-sarjakuva kiellettiin amerikkalaisessa koulussa – ”Miksi koulutusjärjestelmä tukee tällaista kamaa?” Pulitzer-palkittu Maus on Art Spiegelmanin merkkiteos.”

Oliko kirja kielletty vai jätetty pois opetusmateriaalien joukosta, se jää jutusta valitettavasti epäselväksi. Mielestäni näiden välillä on iso ero. Kuten on silläkin, murhasivatko natsit ja heidän kätyrinsä “kuusi miljoonaa Euroopan juutalaista ja jopa 11 miljoonaa muuta ihmistä”, kuten jutussa sanotaan, vai kuusi miljoonaa juutalaista ja lisäksi jopa 5 miljoonaa muuta ihmistä, kuten käsitykseni mukaan yritettiin sanoa.

Mutta tärkeintä on kuitenkin se, että jutun sisältö on erittäin huolestuttava. Jutun mukaan “Yhdysvaltojen tietyissä osavaltioissa on viime aikoina voimistunut trendi, jossa orjuudesta, rasismista ja seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä kertovaa kirjallisuutta on poistettu koulujen kirjastoista.” Maus esimerkiksi oli jutun mukaan poistettu opetussuunnitelmasta sen sisältämän kahdeksan kirosanan ja alastoman naarashiiren takia.

Tämä on hyvä mainos Maus-sarjakuvalle, täytyypä seuraavaksi tutustua siihen.