Rahojen polttamisesta

Rahojen polttamisesta

En ole koskaan polttanut kymmenen euron seteliä, mutta voisin kuvitella, että suoriutuisin tehtävästä noin kymmenessä sekunnissa.

Mitään järjettömämpää kuin rahojen polttaminen on tietysti vaikea keksiä. Mutta jos oikein pinnistelee, saattaa sellaisenkin asian löytää.

Kansainvälinen #MovieTheMoney -kampanja kysyy, mihin käyttäisit 1 770 miljardia euroa. Se on summa, joka viime vuonna käytettiin maailmassa asevarusteluun. Se on 2,2 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta, eli 227 euroa per henkilö.

Jos tämän summan polttaisi edellä mainitulla vauhdilla, aikaa kuluisi 56 000 vuotta. Siis jos yksi henkilö polttaisi koko maailman viime vuonna asevarusteluun käytetyt rahat, seteli kerrallaan, yhden euron sekunnissa, yötä päivää, ilman taukoja tai lomia. Viisikymmentäkuusituhatta vuotta.

Miksi asevarustelu on rahojen polttamistakin älyttömämpää?

Siksi, että yksittäisen valtion asevarustelumenojen kasvattaminen perustellaan turvallisuuden lisäämisellä, vaikka se lisää kanvainälisten asevarustelumenojen kasvua, mikä vähentää kaikkien turvallisuutta.

Siksi, että yhden valtion sijoittaessa uuteen asejärjestelmään potentiaalisen vihollisen on tehtävä samoin, vain ylläpitääkseen aiemman voimatasapainon. Kumpikin menettää resursseja ja kummankaan turvallisuus ei lisäänny. Sodan syttymisen riski sen sijaan nousee.

Tälle järjettömyydelle on olemassa vaihtoehto. Yksittäisten valtioiden on luovutettava osa turvallisuuteen liittyvästä suvereniteetistään kansainväliselle yhteisölle. Tarvitaan yhteinen asevarustelua hillitsevä taho, jolla olisi sekä arvo- että toimeenpanovaltaa.

Tämä sama logiikka pätee myös ilmastonmuutoksen ja pandemioiden torjumiseen. Nämä ongelmat ovat yksinkertaisesti liian suuria yksittäisten valtioiden ratkaistaviksi. Yksittäisten valtioiden itsekäs toiminta on lopulta vahingoksi myös tälle maalle itselleen.

Millä rahoilla tämmöistä suunnatonta kansainvälistä järjestelmää sitten pyöritettäisiin? Olisihan se kallista. Mutta kallis on nykyjärjestelmäkin. Ei pidä unohtaa tuota 1 770 miljardia euroa, eli 2,2% maailman bruttokansantuotteesta. Mitäpä jos keksisimme sille polttamisen sijaan jotain parempaa käyttöä.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.