Islam ja pasifismi

Ad-Din_Rumi
Persialainen runoilija Muhammad Rumi (1207 – 1273). Kuva: pd.

Pyhästä sodasta gradunsa tehneen Hannu Virtasen mukaan islamia ei voi pitää varsinaisena pasifistisena uskontona, kuten esimerkiksi jainalaisuutta, buddhalaisuutta tai alkukristinuskoa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö myös islaminuskon piiristä löytyisi myös vahvoja pasifistisia piirteitä ja toimijoita.

Islamin haaroista pasifistisin lienee Ahmadialaisuus, jonka tunnuslause on “Love for All – Hatred for None.” Ahmadialaisia on ympäri maailmaa noin 18 miljoonaa. Virallisilla kotisivuillaan he korostavat uskontojenvälistä dialogia, rauhan rakentamista ja suvaitsevaisuutta.

Tunnetuin muslimipasifistit on kuitenkin persialainen sufirunoilija, teologi ja juristi Jalal al-Din Muhammad Rumi 1200-luvulta. Hänen sanotaan olevan tällä hetkellä amerikan suosituin runoilija. Oheisessa videossa amerikkalainen professori Majid M Naini kertoo karismaattiseen tapaansa Rumin ajatuksista rakkaudesta, anteeksiannosta ja maailmanrauhasta.

Sufilaisuus on islamin mystinen haara, joka tunnetaan muun muassa tanssivista dervisheistään. Sufilaisen Massud Farzanin mukaan sufilaisuus riisuu uskonnon dogemista, sukeltaa sen sydämeen ja löytää rituaalien ja symbolien takana olevan todellisuuden.

Yksittäisistä islaminuskoisista pasifisteistä yksi vaikutusvaltaisimmista oli nykyisen Pakistanin alueella syntynyt poliitikko, opettaja ja henkinen johtaja Khan Abdul Ghaffar Khan (1890 – 1988). Hän oli Mahatma Gandhin ystävä ja yhteistyökumppani. Hän perusti Khudai Khidmatgar -liikkeen, joka kattoi parhaimmillaan jopa 300 000 brittien kolonialismia vastaan väkivallattomasti taistellutta rauhansotilasta. Kyseessä oli islamilainen versio Gandhin satyagraha -liikkeestä.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.