Ongelmana maaltamuutto, ratkaisuna maahanmuutto

Ongelmana maaltamuutto, ratkaisuna maahanmuutto

Lämmin kiitos Loviisan Keskustalle erinomaisen kouluilta-keskustelun järjestämisestä Koskenkylän koululla tiistaina. Aiheena oli paitsi uuden suomenkielisen alakoulurakennuksen tarve Koskenkylässä, myös itäisen Uudenmaan lukioiden ja ammattikoulujen tulevaisuus. Ensin mainitusta kaikki panelistit puoluekantaan katsomatta olivat yksimielisiä: Koskenkylään tulisi rakentaa uusi koulu niin pian kuin mahdollista.

Näin porlammilaisena en voinut kuin ihmetellä koskenkyläläisten kummallisia ongelmia: ensinnäkin oppilaita on niin paljon, etteivät he mahdu edes kouluun, ja toisekseen vanhassa koulurakennuksessa ei ole edes hometta. Home kun nopeuttaisi rakentamispäätöstä ja toisi valtiolta avokätisemmin tukea rakennusprojektille.

Muualla maaseuduilla ongelmat ovat yleensä päinvastaiset. Viimeksi oppilaiden vähyyttä tuskasteltiin Lapinjärven Pukaron kylässä, jossa oli koulun sulkemisen kuulemistilaisuus. Tunnelma oli apea, ja syystäkin. Kaikki ongelmamme tuntuvat pyörivän saman asian ympärillä: kaupoissa ei ole riittävästi asiakkaita, kouluissa ei ole riittävästi lapsia eikä kunnassa ole riittävästi veronmaksajia. Lapinjärven kunnan asukasluku on pudonnut vuoden 1980-luvulta 3 600:sta nykyiseen 2 800:aan.

Tästä näkökulmasta tuntuu käsittämättömältä Loviisan ja Lapinjärven kunnanvaltuustojen syksyiset päätökset olla vastaanottamatta pakolaisia. Parikymmentä uutta kuntalaista ei Lapinjärven taloutta olisi pelastanut, mutta kyse on periaatteesta: jos kerran haluamme tänne ihmisiä, elämää, yrittäjyyttä, koululaisia ja veronmaksajia, tämmöistä tilaisuutta ei saa jättää käyttämättä. Asiaa tukevat kunnanvaltuutetut tekivät ainakin Lapinjärven kunnanvaltuustossa selväksi, että kuluja tästä ei olisi kunnalle syntynyt, vaan valtion tuet olisivat korvanneet projektista aiheutuvat menot.

Toinen, vielä tätäkin tärkeämpi näkökulma on, että tässä meillä olisi ollut tilaisuus auttaa apua tarvitsevia. Syyrialaisilla pakolaisleireillä odottaa parhaillaan satoja tuhansia ihmisiä pääsyä pois sodan ja kurjuuden keskeltä kouluihin, terveydenhuollon piiriin, töihin ja opiskelemaan. Täällä olisi tilaa.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.