Sarajevo!

Takakansi

Vuosia pakertamani Sarajevon matkaopas on nyt vihdoin ilmestynyt ja tilattavissa Kirjamarkkinat.fi -sivustolta 18 euron hintaan. Matkakertomuksineen, laajoine historiaosuuksineen ja paikallisten haastatteluineen kyseessä on paljon enemmän kuin perinteinen matkaopas, niin että se sopii myös niille, jotka eivät matkaa suunnittele.

Takasivulla lukee seuraavaa: “Sarajevo, Euroopan Jerusalem, symbolisoi rauhaa ja uskontojen onnistunutta yhdessäoloa, mutta myös ensimmäisen maailmansodan syttymistä ja etnistä vihanpitoa. Vuonna 1984 siellä järjestettiin yhdet kaikkien aikojen ikimuistoisimmista olympialaisista, mutta vain kahdeksan vuotta myöhemmin kaupunki oli verisen sisällissodan päänäyttämönä. Sarajevo pursuaa kahden imperiumin, Itävalta-Unkarin ja Osmanien valtakunnan historiaa. Sen katukuvaan kuuluvat moskeijat, kirkot, synagogat, iloinen puheensorina ja ennen kaikkea Euroopassa harvinainen, turkkilaistyyppinen basaari kahviloineen ja mattokauppoineen.”

Koska kirjaan ei tullut kiitoksia-osiota, kiitettäköön nyt tässä julkisesti: Kiitos vaimolleni Sally Armbrechtille maltista ja siitä, että jaksat aina vain uskoa kirjoittajankykyihini ja annat siihen aikaa, kiitos Oliver-pojalleni inspiraatiosta (meillä aikuisilla on paljon opittavaa teiltä lapsilta mitä tulee elämän ihmettelyyn), kustantajalleni Ville Hytöselle kirjaideasta ja rauhallisesta suhtautumisesta vuosia kestäneihin lisäaikapyyntöihin, isälleni Juhani Virtalalle, äidilleni Aira Virtalalle, siskolleni Minna Toomelle ja veljelleni Markus Virtalalle lapsuudesta, joka antoi ehtymättömän luottamuksen elämään ja ihmisiin. Käytännönläheinen kiitos Otto Heinoselle, joka auttoi historiaosuuden kokoamisessa. Kiitos myös kaikille sukulaisille, ystäville, satunnaisille keskustelukumppaneille ja kaiken maailman kirjailijoille ja blogikirjoittaille, että jaksatte ihmetellä elämää kanssani.

Tässä alla joitakin vuosien varrelta Sarajevosta ottamiani kuvia. Lisää löytyy Flickrista ja tietysti kirjasta.

Sivulle 134

Sivulle 119Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.