Vielä ehtii katsoa Yle Areenasta kolmiosaisen tanskalaisdokumentin Mielen salattu voima ensimmäisen jakson. Ohjelman grafiikat ovat toisinaan sietämättömiä, mutta asiasisältönsä puolesta ohjelma on mitä suositeltavin.

Alussa kerrotaan nuoresta tanskalaismiehestä, joka aiheutti itselleen myrkytysoireet syömällä oikeaksi luulemaansa lumelääkettä. Toinen esimerkkitapaus kertoo vakavaa Parkisonin tautia sairastavasta potilaasta, jolle tehty operaatio paransi oireita ratkaisevasti vuoden ajaksi. Oireet palasivat kun hänelle kerrottiin, että aivoihinsa olikin ruiskutettu vain lumelääkettä. Myös muiden testiin osallistuneiden osalta tulos oli samansuuntainen: leikkauksen teho ei näyttänyt perustuvan sikiösoluihin vaan siihen, kumpaan ryhmään potilaat luulivat kuuluvansa.

Ohjelmassa haastatellaan lumelääketutkijoita eri puolilta maailmaa. Ohjelmassa todetaan mm. että mitä useampaa lumelääkettä potilaalle annetaan, sen tehokkaampia ne ovat. Eri väriset lumelääkkeet tehoavat eri tavalla. Lumelääkettä tehokkaampi on lumeruisku, ja lumeruiskua tehokkaampi on lumeleikkaus. Jotkut yksityiskohdat ovat suorastaan absurdeja: potilas paranee paremmin jos lääkärillä on valkoinen takki. Toisaalta jos lääkäri varoittaa tietyn lääkkeen lisäävän kipua, se myös tekee sen (sekä potilaiden kertomusten että aivokuvien perusteella), vaikka todellisuudessa heille annettiin tehokkaaksi todettua särkylääkettä.

Dokumentissa kerrotaan myös tutkimuksesta, jonka mukaan masennuslääkkeiden tehosta hurjat kahdeksankymmentä prosenttia peruu lumevaikutukseen. Toisessa tutkimuksessa ”yhtä terveitä” ihmisiltä kysyttiin heidän arviotaan omasta terveydentilastaan, jonka jälkeen heidän elämää seurattiin vuosikymmeniä. Lopputulos oli, että ”Oman terveydentilansa arvioiminen heikoksi on siis vaarallisempaa kuin ylipaino, juopottelu ja tupakointi. Myönteisesti terveyteensä suhtautuvat näyttävät siis elävän kymmenen vuotta pidempään.”

Solubiologi Bruce H. Liptonin mukaan ”Ihmisen ajatukset saa aivot erittämään kemiallisia aineita, jotka sopivat hänen henkiseen tilaansa. Toisin sanoen rakastuneen aivot eivät eritä stressi-, vaan harmonia- ja rakkaushormonia. Asenne vaikuttaa siihen, millaisia kemiallisia aineita kehosta vapautuu. Nuo aineet muuttavat fysiikkaamme ja geenejämme. Asian ydin on siis se, että jos alan ajatella toisin, kehoni kemia muuttuu, ja se vuorostaan vaikuttaa soluihini. Eli ajattelutapamme voi määrätä solujen kohtalon.”

Yle Areena: Mielen salattu voima 1/3, esitysaikaa jäljellä 19 päivää.