Uskon että tämä oli hyvä ratkaisu. Tämä antaa lisäpotkua ja innostusta Obamalle, hänen työntekijöilleen ja hänen kannattajilleen ympäri maailman. Obamalla on edessään erittäin vaikeita päätöksiä, tämä sitoo hänet entistä tiiviimmin rauhantekijän rooliin.

Parempi tukea Obaman työtä nyt kun hänellä on valtaa. Eläkeläisten palkitseminen on kiittämistä menneestä työstä, kun taas istuvan presidentin tukeminen on kannanotto, jolla – näin toivon – on positiivinen vaikutus hänen arvovaltaansa ja sitä kautta toimintamahdollisuuksiinsa. Tämän huomionosoituksen jälkeen voimme olla entistä toiveekkaampia ydiaseistariisunnan siirtymisestä sanoista tekoihin.

Varjon palkinnon päälle tuo kieltämättä se tosiasia, että Obaman johtama maa on sodassa useammallakin rintamalla. Mitä tapahtuisi nyt, jos Yhdysvallat vetäytyisi sekä Irakista että Afganistanista? Yksi ainakin on varmaa: rahaa säästyisi poskettomia summia.

Entä mitä tapahtuisi, jos näin säästyneet summat laitettaisiin irakilaisten ja afganistanilaisten koulujen, teiden ja sairaaloiden rakentamiseen, perusturvan parantamiseen, sovitteluun, paikallisen yrittäjyyden ja maanviljelyn tukemiseen, opettajien, poliisien ja virkamisten palkkojen korottamiseen korruption vähentämiseksi, aids-valistukseen, naisten lukutaitoprojekteihin…? Toivotaan, että rauhanobelisti on jo laittanut asiantuntijansa tekemään tällaisia laskelmia.

Amerikkalainen vaimoni oli palkinnosta innostunut, mutta puolitoistavuotiaan poikamme reaktio voitaneen tulkita tyytymättömyyden osoitukseksi. Hän otti puhelimen johon olin juuri saanut viestin palkinnosta, laittoi sen pottaan, istui potalle ja pissasi puhelimen päälle.

Niin että onnea Obama, ja jos teillä on kommentoitavaa, niin kirjoittakaa alla olevaan kommentointikenttään. Puhelimeni toimivuudesta en mene takuuseen.